Webtech

Началото

Да започна от начало – в един слънчев мартенски ден ме преместиха в друг екип, който е част от подразделението на IBM CIT(Customer Innovation Team). Този екип се занимава с разучаване и внедряване на различни нови, нашумели, популярни и не чак толкова популярни технологии за разработка на софтуер. По-голяма част от тези технологии са с отворен код, а други са IBM-ско дело.
От тогава до сега се занимавахме с проучване и подобряване на QEDWiki – IBM-ски продукт, който е много итересен по своето естество, но за него ще разказвам по-подробно друг път 😉 След няколко месеца работа върху/с този продукт, изнесох презентация на тема Web 2.0 & QEDWiki, пред заинтересованите колеги от Мусала Софт. Презентацията мина добре като си взех си поуки, както от грешките, така и от позитивите в нея. Един месец по-късно Бойчев ми предложи, да представя презентацията и на Уебтех и аз се съгласих. Самата презентация бе специално преработена за Уебтех до версия 2.0 :P, за което естествено трябва да благодаря на моя team-leader Ники Мутафов, който отново много ми помогна с подкрепа, идеи и съвети.

Преди Уебтех
Тази година конференцията се проведе във Варна на 29-30 юни. До морската ни столица бях командирован с моята колежка, от Marketing & PR отдела, Йола. Трябваше да тръгнем от София в Четвъртък(28 юни), 9:00 от централна автогара с автобус на Етап Адрес. Казвам, че трябваше, защото хубавецът Анислав си изпусна автобуса. Хванах си следващия автобус за Варна 45 минути по-късно (9:45 на Биомет).
Etap Adress vs. Biomet – интерестно, но пристигнах във Варна около 30 минути преди Йола 😉 Като цяло в Етап Адрес, се чувствах като в консерва, защото е много тясно за хора по-високи от 180см(аз съм висок около 183см и както каза Ели от Топспорт именно тия 3см ме прецакаха в случая). Но пък Биомет нямат толкова много линии/автобуси като Етап и Груп Плюс.

Във Варна бяхме в двузвезден, малък, семеен и страшно уютен хотел – Палитра. Стаята ни си имаше климатик, голям телевизор, не толкова голям хладилник, а стените бяха бели с арт орнаменти (най-вероятно боя), по стените също имаше картини(сигурно заради последните екстри хотела носи името Палитра). Дори според един бакшиш хотелчето ни било сравнително евтино за сезона. Не бяхме далеч и от плажа – на около 20 минути, също така засякохме, че ни отнема 16 минути за да стигнем до центъра(фонтаните).

По време на Уебтех
Отидохме сутринта още за самото откриване на Уебтех, който се провеждаше в ТУ (ака МЕИ). Само да вметна, че Техниеския Университет се намира на 2 дена път с камили от центъра ;), но иначе пък обхваща голяма територия превзета от сгради и растителност. На първата презентация Бого(организаторът на конференцията), предизвика публиката и ‘хората от Мусала’ да кажат какво е според тях Web 2.0, при което аз не се поколебах, застанах пред пълната зала и казах: „За нас Web 2.0 е набор от вече съществуващи технологии, съчетани по такъв начин, че да предоставят на потребителите си, съдържанието/информацията, чрез един нов/друг, по-итерактивен инструмент.”. Моята лекция се проведете от 12:40 до 13:40 и си мисля, че мина добре като последното трябва да потвърдят/опровергаят слушателите. В презентацията споделих за някои не толкова популярни в България характеристики на Уеб 2.0 като: Situational Applications и Mashups, които по-късно онагледих с помощта на QEDWiki. Също така дадох доста интерестни примери от света на Уеб 2.0, които са свързани по някакъв начин с последните термини:
Радар.БГ, Netvibes, Yahoo Pipes, ProgrammableWeb. От останалите лекции посетих: „От добрата идея до бизнес за милиони”, Ruby on Rails, Active Records.

Това е за сега, тия дни трябва да:

  • качим презентацията на сайта на Уебтех
  • да издиря отзивите от конференцията
  • да кача снимки от Уебтех & Варна
  • да напиша някой ред и в блога за Situational Applications и Mashups (вече писах за RIA).
  • Иска ми се да напиша нещо повече и за QEDWiki, евентуално да кача филмче с презентация в YouTube
Реклами

One Response to Webtech

  1. […] при това са го внедрили и в QEDWiki(за което говорих на Webtech-а във Варна). Компонентите, които включва Zend Framework […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: