Rich Internet Applications (богати, разширени Интернет приложения)

Rich Internet Applications (RIA) разполагат с/предоставят отличителните черти и функционалности на традиционните десктоп приложения (Rich Client):

  • панели – местене, поставяне, минимизиране и т.н. на панели със съдържание/информация
  • прозорци – изскачащи, интерактивни..
  • менюта, бутони и други
  • примери : радар.бг, netvibes, yahoo pipes, wordpress (визирам административната част, позната на повечето блогъри 🙂 )

Тези Интернет приложения обикновенно добавят повече функционалност към клиента (браузъра) като по този начин клиента(браузъра) поема отговорността за обновяването на потребителския интерфейс и комуникацията със сървъра. Един от първите примери в това отношение беше gmail.

JavaScript е първият език, който е разпорастранен/наличен на по-голямата част от браузърите (client side) като предоставя възможност за обработка на процеси/данни при клиента, като при това изпълнението му е безопасно за клиентската машина (sandbox изпълнение). Ето защото една от първите техники за реализиране на богати Интернет приложения използва именно JavaScript.

Тази техника е AJAX, буквално – Asynchronous JavaScript and XML. AJAX използва JavaScript за асинхронно предаване на информация между сървъра и уеб браузъра като по този начин се предоставя възможност на клиента (браузъра) да обновява част от съдържанието на страницата, без тя да се презарежда. XML в абривиатурата AJAX, означава, че предавана информация е под формата на XML. Забележете, че последното не е задължително! Т.е. информацията може да бъде дори и обикновен текст.

Тук се намесва и един сравнително нов подход – JSON. JSON е формат, начин, средство, чрез който се представят JavaScript обекти под формата на чист текст. Употребата му вместо XML в AJAX техниката, улеснява програмиста.

Освен с AJAX, интерактивни, богати, разширени Интернет приложения могат да се разработят и с техники и средства като: Adobe Flex, Adobe Apollo, JavaFX. Производителите на последните средства за изграждане на RIA приложения дори твърдят, че дните на уеб браузъра са преброени…

Advertisements

1 отговор към Rich Internet Applications (богати, разширени Интернет приложения)

  1. […] да напиша някой ред и в блога за Situational Applications и Mashups (вече писах за RIA). […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: