Rich Internet Applications (богати, разширени Интернет приложения)

Rich Internet Applications (RIA) разполагат с/предоставят отличителните черти и функционалности на традиционните десктоп приложения (Rich Client):

  • панели – местене, поставяне, минимизиране и т.н. на панели със съдържание/информация
  • прозорци – изскачащи, интерактивни..
  • менюта, бутони и други
  • примери : радар.бг, netvibes, yahoo pipes, wordpress (визирам административната част, позната на повечето блогъри 🙂 )

Тези Интернет приложения обикновенно добавят повече функционалност към клиента (браузъра) като по този начин клиента(браузъра) поема отговорността за обновяването на потребителския интерфейс и комуникацията със сървъра. Един от първите примери в това отношение беше gmail.

JavaScript е първият език, който е разпорастранен/наличен на по-голямата част от браузърите (client side) като предоставя възможност за обработка на процеси/данни при клиента, като при това изпълнението му е безопасно за клиентската машина (sandbox изпълнение). Ето защото една от първите техники за реализиране на богати Интернет приложения използва именно JavaScript.

Тази техника е AJAX, буквално – Asynchronous JavaScript and XML. AJAX използва JavaScript за асинхронно предаване на информация между сървъра и уеб браузъра като по този начин се предоставя възможност на клиента (браузъра) да обновява част от съдържанието на страницата, без тя да се презарежда. XML в абривиатурата AJAX, означава, че предавана информация е под формата на XML. Забележете, че последното не е задължително! Т.е. информацията може да бъде дори и обикновен текст.

Тук се намесва и един сравнително нов подход – JSON. JSON е формат, начин, средство, чрез който се представят JavaScript обекти под формата на чист текст. Употребата му вместо XML в AJAX техниката, улеснява програмиста.

Освен с AJAX, интерактивни, богати, разширени Интернет приложения могат да се разработят и с техники и средства като: Adobe Flex, Adobe Apollo, JavaFX. Производителите на последните средства за изграждане на RIA приложения дори твърдят, че дните на уеб браузъра са преброени…

Реклами

One Response to Rich Internet Applications (богати, разширени Интернет приложения)

  1. […] да напиша някой ред и в блога за Situational Applications и Mashups (вече писах за RIA). […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: