11 Май – За едно по-добро образование

ФМИ призовава, всички заинтересовани от образованието в България, на митинг.

Митингът ще се проведе на 11 Май 2007 от 20:00 пред храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Повече информация може да намерите тук.

Моята позиция е следната:

определено има нещо объркано в цялата ни образователна система.. Аз искам да обърна внимание само на заплащането в сферата на образованието. Бях демонстратор по Увод в програмирането във ФМИ миналата година. Заплащането ми беше 1-2лв на час, не помня точно колко бяха понеже не ги взех. Правех го защото ми харесваше 🙂 Това за демонстраторите.. асистентите имат норматив от 8-10 часа седмично, като повечето са принудени да вземат повече часове, които пък не им се заплащат. И най-интересното: плаща се на калпак – преподавателите от всички факултети на СУ вземат еднакви заплати независимо от тяхното натоварване (брой студенти, часове и др.). Тоест ФМИ например издържа Физическия и Химическия факултет.

В Америка една от най-желаните професии (в топ 3) е на университетски преподавател. Университети им са супер добре финансиране като заплатите на преподавателите са от сорта на (средно) $80 000 на година.

В крайна сметка финансирането на университите в България е куцо, в резултат на което преподаватели нямат мотивация.. или просто не са добри..

Едно от решенията за финансиране на вишите ни учебни заведения е да се въведе и платена форма на обучение (а не само държавна поръчка). Предполагам всеки, който има нужните финанси ще предпочете да ги даде за да учи в СУ например от колкото в някакъв измислен неакредитиран колеж..

По темата може да се изпише и изприказва още много.. Аз исках да обърна внимание на по-горните факти, понеже смятам, че не са достояние за всички.

Реклами

One Response to 11 Май – За едно по-добро образование

  1. […] Май – Петиция Както вече писах (тук) на 11 Май се проведе митинг пред храм-паметника “Св. […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: