Автошкола Лир

За всички кандидат шофьори – внимание!!!

В средата на Октомври миналата година (2006) се записах на шофьорски курсове.. Естествено първо направих малко проучване, питах, разпитвах за цени, за инструктори и най-накрая един приятел ми каза, че е карал в Автошкола Лир на BMW 3, инструктора бил много точен и имали офис в Студентски град. Идеално!

Записах се там..и с това започна моята Одисея. Напливът за кормуване по това време беше много голям понеже медиите гърмях, че курсовете ще поскъпнат. Оказа се, че инструкторът ми кара само вечер и Събота и Неделя, явно заработваше и някъде другаде.. „Е хубаво ще го преживея.. ще карам вечер след работа и за 2 месеца ще свърша“ – направих си сметката, но без кръчмаря!

Карах си аз един път в седмицата, в добрия случай, и изведнъж инструкторът ми съобщи, че бил в предизвестие (напуска) и щял да доизкара само тези, на които им остават малко часове.. И се започнаха телефоните разговори..звъня аз във фирмата, те ми викат, че инструкторът ми остава на работа при тях.. звъня на пича той вика напускам обади се във фирмата.. и така докато наистина се махна човекът.

Дойде зимата.. а аз не бях карал от един месец, когато най-накрая намериха някакъв нов инструктор. И пак се почна покарах малко с него.. след това ме завари сесията и аз реших да оставя кормуването, за по-късно във времето, когато си взема листовките..

Мина сесията.. чаках един месец и половина за листовки.. На самите листовки един пич ни обясни, че от ДАИ събират по 10 лева за изпита и 2.5 за банков превод, но понеже те имали разходи за секретарки и офиси съдирали по 45лв! Простата сметка показа: в деня, в който се явих на листовки имаше 3 групи от по 16 човека = 48 души х 45лв = 2160лв – изводите можете сами да си ги направите. Само да вметна, че пропуснах – като се записвах цената за курса беше 2 х 120лв (или наведнъж 230лв) + 50лв за изпитите.. е изпитите излязоха 90лв.. здраве да е..

За цялото ми кормуване минах през 3 коли: BMW 3, Opel Astra, Golf 3..

На 8.05.2007 година ми е изпита.. не мисля, че имам голям шанс да го взема.. на нищо не ме научиха! Но пък за сметка на това ме размотаваха 7 месеца и ми взеха паричките..

ПС: Лир в гуглето

Реклами

23 Responses to Автошкола Лир

 1. gaga каза:

  Същото е и при мен. Тези са ужасни. Карам курса вече 6-ти месец. Не е истина!

 2. sicilianeca каза:

  Ситуацията и при мен не е по-различна. Аз започнах курса октомври 2006г. Съжалявам,че не прочетох нещичко в интернет за тази фалшива автошкола преди да се запиша. Когато отидох в офиса ми обявиха цена от 230 лв и ми казаха, че курса ще го изкарам за месец и половина някаде. Какво се случи….януари месец аз успях едвам едвам с нахалстване да си взема и последният час кормуване, тоест от края на октомрви (тогава ми се обадиха да почвам) до януари месец аз си взимах часовете кормуване които ми се полагат. То си беше не кормуване ами КУРмуване направо това мойто. Та….олекна ми и си подадох молба за изпит,подадох си я още преди да си взема последният час защото инструктора ми подписа книжката като ми каза, че това го правиме да може по-бързо да си подам молба за изпит и да не чакам дълго време. Е….аз чаках 2 месеца като подадох 2 седмици преди последното си каране. Изпита по теория(листовките) ми се появи март месец. Е….взех си изпита по теория без грешки от първия път, дотук каквото трябва да се даде от мене дадох. Попълних си молба за изпит по практика (кормуването). Преди това попитах в офиса дали ще чакам отново 2 месеца,отговориха ми,че нещата им били потръгнали и вече нямало проблем във фирмата и до 2 седмици да чакам дата. Наивно реших да не си тегля документите ами да подам молбата..е .. подадох я. И звъня аз…няма дата….звъня пак няма отново… и така се случи,че отново чаках 2 месеца за изпит-месец май!. Изпита си го взех от първия път,карах добре, но подчертавам,че не ме научиха да карам те ами баща ми защото се наложи да карам допълнително, тъй като 12 пъти(24 часа учебни) кормуване взети за 3 месеца надали се очаква да са ме научили на нещо. Като 80% от тези часове и не са били пълни,никога не съм карал час и 1/2 както трябва да е ами карах към час някъде. Както и да е какво мога да кажа на всеки запътил се да се записва на авто курс. Ще кажа следното : в тази автошкола ЛИР само ще загуби, ще си даде залудо парите и ще трябва да си предвиди около 7 8 9 месеца свободни. Аз лично карах този курс 8 месеца от октомри началото до май месец края някъде като включим чакането за свидетелствата за взетите изпити и в КАТ… ето ми я едната книжка ми излезна 9 месеца…ако бях „напълнил“ съседката когато се записах в тази автошкола октомври месец сега щях да поливам не само книжката…..хаха;)) шегата настрана. Моля всички прочели темата и мненията по темата,потърпевшите най-вече да изказват мнение за да може да се разчуе тази мошенническа фирма и да знаят хората за да няма повече патили. Тъй като фирмата работи така, че няма как да бъде сезирана по някой закон, защото договори не се подписват. Хората отиват плащат и си заминават. Та нека всеки потърпевш каже на всичките си приятели,нека се знае за тази долна фирмичка и нека жив човек не стъпи там, да умрат от глад дано всички в тая фирма, а парите на хората ….. ЗА ЛЕКАРСТВА ДА ГИ ДАДАТ!!! е…това от мен

 3. sicilianeca каза:

  забрави да допълня нещо….тъй като напълно предвидливо никъде по офисите не пише името на фирмата по табелите (дори на офиса в дървеница пише автошкола ИРЕН) да дам малко инфо за тази школа за да може хората да я познаят и да я имат предвид : …. преписано от визитката! :
  АВТОШКОЛИ „ЛИР“
  GSM: 0887 888 700
  БУЛ. ДОНДУКОВ No:11 ТЕЛ.:987 8787
  Ж.К. КРАСНО СЕЛО ТЕЛ.: 855 04 04
  Ж.К ДЪРВЕНИЦА БЛ. 50 ТЕЛ.:9744040
  СТ. ГРАД БЛ 58А ТЕЛ.: 9626860
  Ж.Л. ЛЮЛИН „СИЛВЪР ЦЕНТЪР“ ОФИС 41 ТЕЛ.:927 2828

 4. Anislav каза:

  Аз си траех напоследък за тази Автошкола, защото все още съм в лапите им
  Първо мен ме скъсаха на кормуването (което беше на 8 Май) и сега чакам за нова дата за изпит. Oстанах при тях заради някакви 20лв отстъпка и сигурно много ще съжалявам за което..
  Тия наглеци ме накараха да подпиша някакъв мизерен хвърчащ лист, че аз трябва да им се обаждам постоянно за да си разбера датата за изпита, те няма да ме уведомят, а ако я пропусна ще си е за моя сметка..
  П.С.
  И аз много съжалявам, че не потърсих информация в Интернет за Авто-Лир преди да се запиша

 5. gaga каза:

  И мен ме скъсаха на кормуването. Колата се развали по време на изпита (скъсано съединение), изтече и водата и прегря. Както и да е, оправиха я, но ми направи проблем – на едно кръстовище съединителя просто отказа да слезе до долу 🙂

  Поразпитах малко и се оказа че СБА още съществува и функционира и провежда убочение. Записах се там. Има доста клонове на СБА в София.

 6. driver56 каза:

  Здравейте! Малко ми е трудно как да ви определя. Дали като хора, нямащи си въобще понятие от обучение на шофьори, или като хора поблазнили се от ниските цени. Най вероятно е второто. А бе….хайде да не казвам, че ме нервите. Вие какво очаквахте да получите за 220 лв. Ами малко ви е…продължавайте като тъпи патки да им се нацеждате на к…ра. Взел да ми прави сметки…малко късно, пич! Точно от това печелят, от поправките. Познавам го този тъпанар от Дупница май че беше. Той точно на това е заложил…ниски цени на курс и високи изпитни такси. Направо побеснявам като ви слушам /чета/. Все още ли има такива загубени хора в България. Аз също се занимавам с обучение на шофьори. Ама при мен курса е 300лв. И хората получават качество…а не обещания. И се научават да карат…е разбира се, че е минимално необходимото. И курса проъдлжава максимум два месеца. Това е…продължавайте да ходите в такива фирми. Успех!!!

 7. driver56 каза:

  И още нещо…аз работя в Ямбол но три години бях в София и работих като изпитвач към ДАИ. Познавам много добре качествените фирми и бих насочил тези от вас които желаят на правилното място. Ей така…от добра душа.

 8. […] Всички гореспоменати инструктори имах честта да ме обучават в Авто-Лир. […]

 9. Anislav каза:

  Искам да отбележа, че в статията съм споменал, че преди да се запиша на шофьорски курс проведох някакво проучване.. Може би не е било достатъчно задълбочено, заради което си патя.
  Цената също не бе от първостепенно значение, по-скоро автошколата се намираше близо до Студентски град.
  И последно.. мисля да карам следващият път във Велико Търново, най-малкото няма да се налага да чакам по 2 месеца за дата за изпита..

  П.С.
  Моите любими инструктори може да намерите тук: https://anislav.wordpress.com/2007/07/17/auto-instructors/

 10. Маргарита каза:

  за разлика от всичко което прочетох аз съм много доволна от обучението ми в тази автошкола. записах се преди един месец и веднага започнах да карам на пежо206. инструкторът ми се казва Стефан и е много внимателен и коректен, почти винаги ми дава да карам около 5-10 минути повече от определеното време. Подадох си молба за изпит и незнам, но ми казаха , че след 3 седмици съм на изпит в един и същи ден по теория и практика. Незнам защо някои от вас са се явявали по различно време на теория и пректика. управителите са много внимателни и почти през цялото време ме питаха дали всичко е о.к. Там има един господин на телефон 0887888700 коийто е много внимателен и обяснява и насочва винаги много учтиво и ерудирано. Явно има и доволни като мен и УСПЕХ НА ВСИЧКИ ШКОЛАТА СИ ЗАСЛУЖАВА ВНИМАНИЕТО

 11. Anislav каза:

  Не знам как си извадила такъв късмет…
  Гаджето на един приятел и колега се оказа, че също кара въпросното пежо, но забележи тя е започнала курсът в края на 2006-та и още не го е завършила!!!
  Не знам как си извадила такъв късмет…

 12. Мария каза:

  Вижте сега. Честно казано се подразних от недоволните коментари. Аз също бях във въпросната школа. И не мога да кажа, че съм недоволна. Вярно – записах се декември. Вярно е, и че чаках по 2 месеца за всеки от изпитите, които бяха в различни дати. Но, мили хора, вие не отчитате нещо много важно. Маргарита не е извадила късмет. Просто се е записала СЛЕД големия наплив, който беше в периода септември 2006-март2007. Инструкторът ми работеше тогава като луд по 11 часа на ден вкл. събота, понякога и в неделя, само и само да има място за всички по 2 часа седмично. Преди месец, когато отидох да си взема последните 4 часа кормуване имаше незаети часове. А сега подред. Първо, когато се записвах и ПОПИТАХ кога ще мога да започна кормуване, най-искрено ми казаха, че ще трябва да почакам минимум 1 месец, а вероятно и повече, защото през последните 3 месеца са се записали 800 души! Сами си правете изводите. Можеше да се откажа тогава, ако исках, и да потърся друга школа. Изпитите бяха разделени, но това не е измислено от школата, и е за определен период, докато попремине навалицата (имам приятелка от друга школа, при която също така бяха разделени, освен това изпитите се съгласуват с ДАИ и няма как да си измислят по-удобни за тях неща). Относно декларацията за уведомяване за датата на изпита – уведомяват те, въпреки че не са длъжни, а и малко се съмнявам да се подписва само в тази школа. За чакането по 2 месеца за изпитите сами сме си виновни. Защо ли? Ами защото се пита. Освен това мен ме предупредиха, да си подам молба за листовките преди да е приключила теорията, ако бързам. Инструкторът ми също ме съветваше да си подам молбата за практическия много преди края на кормуването. Никога не съм карала по-малко от 1час и 20 минути, а често се е случвало да карам и точно1 1/2 часа. В книжките ви пише, че 10 минути от 45 минути са за инструкции, това чели ли сте го? Значи излиза, че винаги съм карала повече от 1 час и 10 минути, което е определено по закон.
  Изпита си го взех от първия път и съм взела само 2 допълнителни часа, въпреки че нямаше нужда от тях. Друга кола не съм карала и мога да кажа, че наистина ме научиха да карам. Щом се оказа, че всичко е перфектно на изпита и на последните часове кормуване след 3 месеца пауза!(Пак казвам сама съм си виновна за паузата). И последно – за изпита. Ако бяхте проверили тогава, а също и сега – щяхте да разберете, че изпитната такса е еднаква за всички фирми (или поне за голяма част от тях. Досега не съм чула някой да е платил по-малко от 45лв, а доста хора покрай мен извадиха книжки).
  Това е от мен. Мисля, че тук не важи правилото, че евтиното излиза по-скъпо и че направих минимална инвестиция без да страдам от качеството. Пак ви казвам – просто в тази школа винаги има хора, а тогава беше наистина чудовищен наплив. А който се чуди в коя фирма да се запише, съветвам да провери фирмите с питане. Най-подробно с цени и срокове. Тогава вероятно ще разберете защо в тази фирма винаги има хора.

 13. M.I.N. каза:

  Здравейте 🙂
  Извинявам се че не изчетох всички постове по темата, но просто бързам да изразя възмущението си. Изпатих си много от въпросната автошкола, толкова че направо не ми го побира ума.Имахме адските разправии с тях, записах се още октомври миналата година…Към момента вече съм с изтеглени документи от там и подадени в друга автошкола, чакам дата за изпит.
  Просто отвратително и немърливо отношение.
  Не става въпрос за пари в моя случай, просто ми бяха най-близко.Исках да изкарам курсовете възможно най-бързо.А какво се получи!?Един парадох….обожавам да карам, карам много от преди да запиша курсовете (просто беше една формалност за мен, разбира се, без която не може).Инструктура ми беше очарован,от начина по които карам, което естествено може само да ме лъскае.
  Да оставим настрана факта че ме мотаха около 2 месеца до започване на кормуването..всеки път ми се обаждаха да се извиняват че не знам си кво станало, и не знам си кво се случило… бе на баа ми фърчилото общо взето…После се почна и ходенето по мъките с шибаните изпити…излагация от тяхна страна…страхотна излагация…
  И ако мога да попитам доволните по колко си платиха за да изкарат книжки, понеже дочух една цена от 200-250lv, и си казах че няма да им ги дам каквото ще да става.
  Разберете, не става въпрос за пари, просто начина, отношението, наглоста… в един момент чашата просто прелива…
  Относно изпитите..признавам листовките не ми бяха силната страна, за това и на 1вия изпит направих 6 грешки ( в по-голямата част от недочитане на въпросите, но нищо), но кормуването…. Боже Боже… мисля да ви спестя диалога от там…….
  Общо взето, всеки си има гледна точка, не споря на никoй от хората, които ги защитават, но твърдо заставам зад тезата „В тази автошкола – НИКОГА“ ….
  Естествено, тези месеци драма с тях бяха съпроводени от куп други шокиращи изцепки от тяхна страна..просто няма да ми стигне ден да описвам всичко….

 14. djordani каза:

  Ако търсите автошкола в която да се научите да карате, да бъдете обслужени като „бели хора“ потърсете автошкола „Дарко кар“. За ваше улеснение ще Ви оставя и телефони: 9877337, 9621264, 8369774. Всъщност там можете да платите на лизинг лил разсрочено плащане

 15. бег каза:

  ВНИМАНИЕ!!!
  http://www.avtokurs.eu/index.html = Автолир

 16. na maikavi putkata каза:

  ei tiq ne6tasnici ot taq avto 6kola sa nai golemite lainari na sveta nikoi da ne se zapisva pri tqx

 17. pepo.kent каза:

  Там не се записвйте НИКОГА това е най скапаната фирма.Първо проучете всичко и тогава се запишете някъде но не и там.

 18. каката каза:

  пише ви още един потърпевш от тях.
  Аз се опитвах да изкарам курса при тях цели девер месеца,както се сещате сами неуспешно . Вначалото уговорката с инструктора беше да карам веднъж или два пъти в седмицата . И после се започна с мъките . около 20 пъти ми отлагаха часовете , колата се разваляше поне пет пъти . След като по някакъ невероятен начин успях да си взема почти всички часове чаках 2месеца да ми определят дата за листовки ,които не успях да си взема и трябваше да подам молба, само че около един месец не успях да намеря отворен техен офис.
  След като минаха листовките исках да си взема часовете които си бязх запазила за преди изпита по кормуване но инстрктутора ми каза че колата е развалена и не може сега .Така си пропуснах изпита и чаках още два месеца за нова дата .
  След това просто си взех документите и се преместих .новата фирма ми определи дата за явяване точно две седмици след като си подадох мо0лбата .
  ТАКА ЯЕ СЪВЕТВАМ НИКОИ НИКОГА ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ДА НЕ СЕ ЗАПИСВАТЕ ПРИ ТЯХ
  А ТЕ ИМАТ МНОГО ИМЕНА „ЛИР“, АВТО -ЛИР“, „И2″, ‘ИРЕН“ И ТН .
  ПОЖЕЛАВАМ ПО ГОЛЯМ УСПЕХ НА ВСИЧКИ КАНДИДАТ- ШОФЬОРИ , ОТ ТОЗИ КОИТО ИМАХ АЗ ПРИ ИЗБОРА НА ФИРМА

 19. КАКА каза:

  мога да кажа на вси4ки никога , при никакви обстоятелства да не се записва при тях!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11Няма по неточни ,некоректни и некомпетентни хора от тях.Способни са да те размотават с месеци и да рте разиграват като маймуна .Мен лично ме мотаха 6месеца ,след което чаках още 2 за изпит . През цялото време докато тре[е курса ,не ми беше направена НИТО ЕДНА ЗАБЕЛЕЖКА за начина , по които карам, което ме караше да си мисля че се справям много добре .След като ми загубиха сума ти време реших да се преместя в друга школа . Мога да ви кажа че това беше много правилно решение и съветвам всички които имат нещо общо с тях да бягат на далече

 20. Светлана каза:

  Ама тази школа наистина явно са големи измамници. Аз слава богу попаднах на добра школа (гореспоменатата Дарко Кар). Бях се разбрала с инструктора да карам взеки ден по 2 учебни часа,записах се за листовки още преди да съм изкарала курса. Хубавото е, че при тях всяка седмица има изпити по теория и практика, което е много удобно, а не да чакаш по 3 месеца. Имат си собствени зали-една в центъра и една на семинарията и си избираш къде ти е удобно. Да ви кажа, ако искате да имате книжки за 1 месец и ако сте сериозни това е мястото където да карате. Успех на всички!

 21. Жорката каза:

  Тази фирма е като паразит – живее на гърба на клиентите си, без да им дава необходимите знания, като го компенсира с несериозност! От личен опит знам, че тези хора не се интересуват както от клиентите си, така и от работното си време, което не спазват.
  НЕ ХОДЕТЕ ПРИ ТЯХ! Ще си спестите не само пари, но и главоболие и нерви!

 22. lorelei каза:

  Внимание! Искам да предупредя всички, на които им предстоят шофьорски курсове, че въпорсната школа Автолир, от която всички тук се оплакват, в момента се подвизава под името „ЕКСПРЕС B“ или „Експрес Б“!!! В никакъв случай не се подвеждайте по ниската цена на курса, защото после ще си заплатите „спестените“ пари двойно! От школата въртят далавери с изпитващите от ДАИ, които нарочно късат кандидатите, за да налеят още пари в школата от допълнителни часове и такси! Шансът да вземете книжка от първия път при тях граничи с 0!!!

 23. Светлана каза:

  Те са известни и като Ририс, Ай Драйв, и още едно име, но не си го спомням. Имената различни, адресите , хората и начина на работа- не.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: